Ben je een schilder en op zoek naar een verf die gemakkelijk te gebruiken is en ook nog eens milieuvriendelijk is? Zoek dan niet verder dan waterverdunbare olieverf! In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en eigenschappen van deze verf, en geven we je tips over hoe je het kunt gebruiken voor jouw volgende kunstproject

Voordelen van waterverdunbare olieverf

Waterverdunbare olieverf biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele olieverf. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Geen sterke geur: Een van de grootste voordelen van waterverdunbare olieverf is dat het geen sterke geur heeft zoals traditionele olieverf. Dit betekent dat je gemakkelijker en comfortabeler kunt werken in een kleine ruimte zonder dat je last krijgt van hoofdpijn of misselijkheid.
 • Gemakkelijk schoon te maken: Een ander voordeel van waterverdunbare olieverf is dat het gemakkelijk schoon te maken is met water en zeep. Hierdoor hoef je geen schadelijke oplosmiddelen te gebruiken om je kwasten en verfbenodigdheden schoon te maken.
 • Snel drogen: Waterverdunbare olieverf droogt sneller dan traditionele olieverf. Hierdoor kun je lagen sneller aanbrengen en hoef je minder lang te wachten voordat je verder kunt werken aan je schilderij.
 • Milieuvriendelijk: Omdat waterverdunbare olieverf geen schadelijke oplosmiddelen bevat, is het een milieuvriendelijke optie. Dit betekent dat je niet alleen goed bezig bent voor jezelf, maar ook voor het milieu.

Hoe gebruik je waterverdunbare olieverf?

Waterverdunbare olieverf kan op dezelfde manier worden gebruikt als traditionele olieverf. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Gebruik een primer: Zoals bij alle schilderijen is het belangrijk om een ​​primer te gebruiken voordat je begint met schilderen. Dit zorgt voor een gladde en gelijkmatige basis voor je schilderij.
 • Verdun de verf: Hoewel waterverdunbare olieverf kan worden gebruikt zonder verdunning, kun je het verdunnen met water om een ​​transparantere afwerking te krijgen.
 • Laag op laag: Net als bij traditionele olieverf kun je lagen op lagen aanbrengen met waterverdunbare olieverf. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt.
 • Mengen: Waterverdunbare olieverf kan gemakkelijk worden gemengd met andere kleuren om nieuwe kleuren te creëren. Experimenteer en ontdek wat werkt voor jouw kunstproject.

Conclusie

Waterverdunbare olieverf is een uitstekende optie voor schilders die op zoek zijn naar een verf die gemakkelijk te gebruiken is, geen sterke geur heeft en milieuvriendelijk is. Het biedt ook de mogelijkheid om lagen op lagen aan te brengen en kan worden gemengd met andere kleuren om nieuwe kleuren te creëren. Met de juiste technieken en materialen kan waterverdunbare olieverf dezelfde kwaliteit en uitstraling bieden als traditionele olieverf. Probeer het eens uit en ontdek de voordelen zelf!

Waterverdunbaar

Categorie: Waterverdunbaar

Ja, waterverdunbare olieverf is geschikt voor professionele kunstenaars. Hoewel het misschien niet zo populair is als traditionele olieverf, biedt het wel veel voordelen en kan het een waardevolle aanvulling zijn op je verfarsenaal.

Categorie: Waterverdunbaar

Het wordt niet aanbevolen om waterverdunbare olieverf te mengen met traditionele olieverf. Dit komt omdat de eigenschappen van de twee soorten verf verschillend zijn en ze mogelijk niet goed met elkaar mengen. Als je wilt experimenteren met het mengen van verschillende soorten verf, zorg er dan voor dat je dezelfde soorten verf mengt.

Categorie: Waterverdunbaar

Er zijn verschillende merken waterverdunbare olieverf op de markt, elk met hun eigen kenmerken en eigenschappen. Enkele populaire merken zijn:

 1. Winsor & Newton Artisan
 2. Van Gogh H2Oil
 3. Cobra Water Mixable Oil Colour

Het is altijd een goed idee om verschillende merken uit te proberen en te kijken welke het beste werkt voor jouw stijl en voorkeuren.

Categorieën: Schilderijen