Er is meer nodig dan aarde, water en zonneschijn om de wereld groen te maken. Ten minste 30% van ‘s werelds gewassen en 90% van alle planten hebben kruisbestuiving nodig om zich te verspreiden en te gedijen, en hier in Canada zijn bijen onze belangrijkste bestuivers.

Helaas nemen de bijenpopulaties hier en over de hele wereld af.

Door klimaatverandering bloeien sommige bloemen eerder of later dan normaal, waardoor bijen aan het begin van het seizoen minder voedsel hebben. Bijen lijden aan verlies van leefgebied door ontwikkeling, verlaten boerderijen en het gebrek aan bijvriendelijke bloemen. Sommige kolonies storten in als gevolg van planten en zaden die zijn behandeld met neonicotinoïde pesticiden of schadelijke parasieten zoals mijten.

Zelfs een van de meest voorkomende hommelsoorten in Ontario is onlangs een bedreigde diersoort geworden.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn waarop tuinders de bijenpopulaties kunnen helpen herstellen. Het aanleggen van een bijvriendelijke tuin zal niet alleen leiden tot gezonde en levendige planten, het zal er ook voor zorgen dat bijen hun cruciale rol in ons ecosysteem blijven spelen.

Laten we vijf van de redenen onderzoeken waarom bijen belangrijk zijn voor het milieu.

 1. Bestuiving
  Wat is je favoriete zomeroogst? Als je van appels, meloenen, veenbessen, asperges of broccoli houdt, moet je je zonnehoed tippen aan onze pluizige insectenvrienden.

Om te ontkiemen, hebben deze planten de overdracht van stuifmeel nodig van het mannelijke deel van de bloem (de helmknop) naar het vrouwelijke deel (het stigma). Terwijl bijen van bloem naar bloem gaan op zoek naar nectar, laten ze stuifmeelkorrels achter op het kleverige oppervlak, waardoor planten kunnen groeien en voedsel kunnen produceren.

Bijen verdienen hun reputatie als drukke werkers door jaarlijks miljarden planten te bestuiven, waaronder miljoenen landbouwgewassen. Bestuivers zoals bijen spelen zelfs een sleutelrol in een op de drie happen die we eten. Zonder hen zouden veel planten waarvan we afhankelijk zijn voor voedsel afsterven.

 1. Wilde plantengroei
  Het zijn niet alleen op de boerderij geteelde groenten en fruit die afhankelijk zijn van bestuivers om te gedijen. Veel soorten wilde planten zijn ook afhankelijk van insectenbestuivers. Bijen zijn verantwoordelijk voor de productie van veel zaden, noten, bessen en fruit, die dienen als een essentiële voedselbron voor wilde dieren.
 2. Voedselbron
  Bijen produceren honing om hun kolonies tijdens de koude wintermaanden te voeden. Mensen oogsten al duizenden jaren honing, maar wij zijn niet de enigen die het als een zoete snack beschouwen. Beestjes zoals vogels, wasberen, opossums en insecten zullen bijenkorven plunderen om voedzame honing (en bijenlarven) te proeven.

Bijen zijn zelf ook een onderdeel van de voedselketen. Minstens 24 soorten vogels, waaronder de merel, de robijnkeelkolibrie en de spreeuw, jagen op bijen. Veel spinnen en insecten, zoals libellen en bidsprinkhanen, eten ook bijen.

 1. Natuurhabitats
  Bijen staan ​​bekend om hun uitgebreide bijenkorven, maar ze helpen ook bij het bouwen van huizen voor miljoenen andere insecten en dieren. Hun rol als bestuivers is van vitaal belang bij de groei van tropische bossen, savannebossen en gematigde loofbossen. Veel boomsoorten, zoals wilgen en populieren, zouden niet kunnen groeien zonder bestuivers zoals bijen.

Zelfs je eigen tuin dient als een thuis voor honderden kleine wezens, van vogels en eekhoorns tot duizenden kleine insecten. Als bijen zouden verdwijnen, zouden ook de dieren die van deze planten afhankelijk zijn om te overleven verdwijnen.

 1. Biodiversiteit
  Als bestuivers spelen bijen een rol in elk aspect van het ecosysteem. Ze ondersteunen de groei van bomen, bloemen en andere planten, die dienen als voedsel en onderdak voor grote en kleine wezens. Bijen dragen bij aan complexe, onderling verbonden ecosystemen waardoor een groot aantal verschillende soorten naast elkaar kunnen bestaan.

Er bestaat geen twijfel over het belang van bijen voor onze voedselvoorziening. Zonder hen zouden onze tuinen kaal zijn en onze borden leeg. Maar we mogen ook niet vergeten de andere redenen waarom bijen belangrijk zijn voor het milieu.

Laat ons weten hoe je bijenpopulaties in je eigen tuin wilt helpen!